-
MANEVİ REHBERLİK - Mustafa ENZİN
Tarih: 26-04-2025 17:12:00
Güncelleme: 26-04-2025 17:14:00
Bu haftaki Köşe Yazımda Siz Değerli Okuyucularımıza
Öfkeyi tedavi etmenin yollarından bahsetmeye çalışacağım.
Kalbin manevi hastalığı olarak tanımladığımız öfke nasıl tedavi edilmelidir? İyileşebilmek için her şeyden önce hastalığı kabullenmek ve teşhisi doğru koymak gerekir kişi önce kendisinde böyle bir rahatsızlığın varlığını kabullenmeli ve tedavi yolunu aramalıdır.
Sabırlı olmak
Öfkeyi yenme de sabır çok önemlidir. Sabrı, olumsuzluklara karşı pasif bir direnç olarak tanımlayabiliriz. Öfkeye teslim olmayıp, öfkelenmeye neden olan durumla kararlı bir direnç ve mücadeleye erişebilmek, seviyeli bir tavır koyabilmektir.
Hz Ebubekir (ra)'e birisi sövüp hakaret edince, o da muhatabına: "Allah'ın örtüp gizlediği kabahatlerim senin birliklerinden daha çoktur."cevabını veriyor. Yani öfkeye öfkeyle değil, sabırla mukabele ediyor.
Dil ve kalbi yararlı işlerle meşgul etmek
Dili öfkeden koruya bilmek için Allah'a sığınmalı ve kalbi onun zikriyle arındırmaya çalışmalıdır. Gönülde Allah sevgisi ne kadar çok olursa, insanın kendisine çeki düzen vermesi o kadar kolaylaşır. Allah'ın öfkelenmeyi sevmediğini, bilakis öfkeyi yutmayı emrettiğini bilen düşünen insan her şeyden önce Rabbini memnun etmek, Onun rızasını kazanmak için öfkesine yenik düşmemeye çalışmalıdır. Allah'a duyulan sevgi ve muhabbetin şiddeti,öfkenin şiddetini söndürür.
Abdest almak ve abdesti bulunmaya gayret etmek
Nitekim hazreti peygamber (sas):"öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ise su ile söndürülmektedir. Öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın."Ebu Davud, edep 4. buyurmuştur.
Euzu besmele çekmek
Kur'an'a girişin kapısı diyebileceğimiz euzu besmele, manası düşünerek Ve gönülden istekle tekrar edilirse, öfkeyi yenmeye, nefsi terbiye edip manen rahatlamaya sebep olur. Nitekim mescitte Efendimiz yanında birbiriyle tartışıp kavga eden ve karşılıklı olarak küfürleşen iki kişiden biri diğerine karşı öfkesini şiddet davranışı ile göstermeye başlayınca, Hz peygamber (sas) şu tavsiyede bulunur:"Ben bir kelime biliyorum ki (bu adam) onu söylerse, bu hal ondan giderdi.Eğer kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım!.(Euzu billahi mineşşeytanirracim)' dese, kendisinden bu hal gider.
Mekan ve pozisyon değiştirmek
Hz peygamber (sas) konu ile ilgili bir tavsiyesi de şudur;
"Sizden biriniz ayaktayken öfkelenirse, hemen otursun. Şayet öfkesi geçerse ne ala. Öfkesi gitmezse uzanıp hemen yaslansın."Ebu Davud.Edep
Bu hadisten yola çıkarak, evdeyken dışarı çıkmanın, temiz hava alınabilecek, sakinleşmeye sebep olacak mümkünse Park sahil ya da ormanlık alanlara gitmenin, güvenilir bir dosla sohbet etmenin, namaz kılmanın ve dua etmenin de yararlı olacağını söyleyebiliriz.
Hilm sahibi olmak
Öfkenin karşıtı "hilm" sıfatıdır. Biri kötü, diğeri ise güzel ahlakın meyvesidir. Hilm, yumuşaklık ve öfkenin kabarmamasıdır. Nitekim ayette: "iyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü en güzel bir şekilde önle. O zaman senin de arasında düşmanlık bulunan kimse sanki Candan bir dost olacaktır. Buna (bu güzel davranışa) ancak sabredenler kavuşturulur; bunu ancak (hayırdan) büyük nasip olan kimse kavuşturulur" buyrunmuştur. Fussilet suresi 41 / 34 35
Bu ayette üzerinde önemle durulması gereken bir mesaj var. Yüce Rabbimiz; günlük hayatın akışı içinde kızıp öfkelenmeye, hatta belki küsüp konuşmamaya sebep olabilecek herhangi kötü bir davranışla karşılaşanlara çok önemli bir uyarıda bulunmakta, belki uyarının da ötesinde ahlaki bir sorumluluk yüklemektedir. Kötülük yapan kimseye bahsi geçen davranışlarla ya da olumsuz bir tepkiyle karşılık verilmesini bir yana bırakalım kişinin elinden gelenin en iyisi ve en güzeli ile kötülüğe cevap vermesini yüce yaratan, kullarından istemektedir. Şimdi, Her birimizin, bu ayetin terazisinde ahlaki durumumuzu, kalp ve hislerimizi, vicdan kefelerine koyup tartmamızın, hiç olmazsa bundan sonraki yaşamımızın Allah'ın rızasına uygunluğu açısından çok büyük faydası olacaktır.
Hz peygamber (sav)de: "Bir kimse yumuşak huyluluktan mahrum ise tüm hayırdan mahrum olur. Müslim,birr74
"Cehennem ateşine haram olan kişiyi bildireyim mi?
Her cana yakın, ağırbaşlı, yumuşak huylu ve kendisi ile kolay geçinden kimseye cehennem haramdır." Tirmizi, kıyamet 46
Buyurarak yumuşak huylu olmanın önemine dikkat çekmiştir.
Selam ve dua ile..